Warmtepomp laten plaatsen

Airco Warmtepomp op het dak van een gebouw

Een warmtepomp laten plaatsen? Een warmtepomp, wat is dat nou eigenlijk? En waarom biedt deze opkomende trend zoveel voordelen? Het is een apparaat dat warmte kan verplaatsen. Deze pomp zorgt er op een energiezuinige manier voor dat een huis kan verwarmen en verkoelen. Daarbij zorgt dit apparaat voor warm water uit de kraan.  

Warmtepomp laten installeren

Warmtepompsystemen bestaan in verschillende soorten en maten. Het gebruikt warmte uit de bodem, water of de lucht om een woning of het tapwater te verwarmen, dit is de nieuwe rage waar Nederland mee inzet om verder te verduurzamen. De warmte wordt via een vloeistof (vergelijkbaar met de koelvloeistof die gebruikt wordt in auto’s) in leidingen naar het huis vervoerd en vervolgens wordt deze naar een hogere temperatuur gebracht.

Een warmtepomp laten plaatsen die zijn warmte uit de aarde haalt, werkt met een bron die moet worden geboord. Deze variant wordt vaak ingezet om het hele huis warm te krijgen en het kraanwater te verwarmen. Als aanvulling hierop wordt soms ook een zonneboiler gebruikt.

Een warmtepomp die enkel kraanwater verwarmt, heeft een groot voorraadvat met water. De spiraal die hierin zit geeft de warmte aan de bron af en brengt zo het water in het vat op temperatuur.

Back-up systeem

In veel gevallen heeft een warmtepomp een back-up systeem om op terug te kunnen vallen. Want stel je voor dat je te lang onder je warme douche staat. Dan wordt de douche dus koud als de pomp leeg is! Als u als bewoner teveel warmte vraagt, dan zorgt een elektrisch back-up systeem voor de gevraagde warmte. Dit systeem moet wel zo min mogelijk gebruikt worden. Dit omdat het erg veel elektriciteit kost.

Combinatie met cv

Warmtepompen zijn ook te combineren met een cv-ketel. Een cv-ketel met een warmtepomp haalt de warmte uit buitenlucht. Dit gebeurt met een daarbij behorende buitenunit. Wanneer de buitenunit te weinig warmte levert, bijvoorbeeld bij vorst, dan verwarmt de ketel vanzelf bij met gas. Dit is een van de 4 soorten warmtepompen. Deze combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel wordt ook wel een hybride warmtepomp genoemd. 

Efficiëntie van een warmtepomp laten plaatsen.

Efficiëntie van warmtepompen wordt veelal uitgedrukt in een Coëfficiënt of Performance-waarde (COP-waarde). Als voorbeeld: Wanneer de COP-waarde 5 is, kan de warmtepomp 5 keer meer energie leveren dan hij gebruikt.

Kosten en besparing

Warmtepomp – systemen zijn vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen, veelal nieuwbouw dus. Bij een slecht geïsoleerde woning met alleen radiatoren met hoge temperaturen is de besparing vanzelfsprekend minder hoog. De kosten van een warmtepomp met bronboring, liggen tussen de tien en vijftienduizend euro. Wanneer uw huis dus niet goed geïsoleerd is weegt dat niet op tegen de besparing. Is er echter sprake van vloerverwarming en wil je zomers ook koelen, dan is een bodembron aan te raden. Nog een bijkomend voordeel is dat je dan geen airco meer hoeft aan te schaffen.

Daarentegen is een warmtepomp met een buitenunit is een stuk goedkoper. De prijs hiervoor ligt tussen de acht en twaalf duizend euro. Dit is inclusief installatie. Wel moet hierbij worden vermeld dat deze installaties meer stroom verbruiken.

Een hybride versie van een warmtepomp kost ongeveer de vijfduizend euro, maar je blijft in dit geval wel gas gebruiken daarnaast blijven ook de vaste kosten voor jouw gasaansluiting gelijk.

Met subsidie is de investering in een warmtepomp een stuk lager. Een terugverdientijd onder de 10 jaar is daarmee voor verschillende situaties binnen handbereik.  

Voor meer antwoorden op uw vragen over warmtepompen verwijzen we u graag door naar deze pagina.

Nauwkeurige afstemming

Bij een bodemwarmtepomp wordt het vermogen nauwkeurig berekend. De warmtebron en de hoeveelheid warmte die de woning nodig heeft, worden op deze manier perfect op elkaar afgestemd. Dit kan lastig zijn als de huiseigenaar zijn woning wil uitbreiden. Dit omdat er dan in veel gevallen ook meer verwarming nodig is.

Combinatie met vloerverwarming

Warmtepompen werken het beste wanneer het verschil in temperatuur tussen de bron en het afgiftesysteem niet al te groot is. Dit is ook de reden waarom er bij een warmtepomp bijna altijd wordt gekozen voor vloerverwarming.  

Vloerverwarming wordt op warme dagen ook wel gebruikt om de woning te koelen. In plaats van warm water wordt dan koud water door de leidingen gestuwd. Zo nemen de leidingen een deel van de warmte op uit de woning.

Wilt u ook een warmtepomp laten plaatsen?

Er bestaan warmtepompen die warmte uit ondiepe grond halen, daarvoor heb je veelal wel een tuin nodig die 1 of zelfs 2 keer zo groot is is dan de oppervlakte die je wilt verwarmen. Hierbij is het belangrijk om te weten is dat een warmtepomp bijna geen onderhoud vraagt aangezien deze geen schoorsteen en geen opslagtank nodig heeft.

Heeft u nog vragen of wilt u na het lezen van deze informatie uw eigen warmtepomp laten installeren? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of 024 – 663 42 33

Warmtepomp laten plaatsen

Wilt u binnenkort een warmtepomp laten plaatsen?

Contact

Aangesloten bij:

Bericht verzonden!

Bedankt voor uw bericht.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.