Veelgestelde vragen: Warmtepomp

Groepenkast op het dak van fabriek
Inhoud accordeon

Zeker! Het is zeker mogelijk om voor verwarming van uw huis alleen gebruik te maken van een warmtepomp; een oplossing die prima zonder enige ondersteuning werkt. Deze oplossing is het meest interessant en geschikt voor nieuwbouw of grote renovaties met lagere energiebehoefte. Wat hierbij belangrijk is, is dat de woning goed geïsoleerd is.

Warmtepompen bieden veel voordelen ten opzichte van originele soorten van verwarming:

  • Goedkoper in gebruik,
  • Tot drie keer meer warmte,
  • Veilig en gebruiksvriendelijk,
  • Geen tot weinig CO2 uitstoot,
  • Geen schadelijke koelmiddelen.

Warmtepompen produceren tot wel drie keer meer energie dan dat ze gebruiken; dat is al een leuke besparing op zichzelf. Het rendement van een warmtepomp kan oplopen tot meer dan 400% COP. “Efficiëntie van warmtepompen wordt veelal uitgedrukt in een Coëfficiënt of Performance-waarde (COP-waarde). Als voorbeeld: Wanneer de COP-waarde 5 is, kan de warmtepomp 5 keer meer energie leveren dan hij gebruikt”. De buitenlucht is een gratis en makkelijk bereikbare bron voor het verwarmen van de woning. Gas en elektriciteit moet wel betaald worden maar elektriciteit kan opgewerkt worden door lucht, water en zon.

Dit hangt voornamelijk af van het aantal warmte-uren maar ook van het aantal start-stops. Goed plaatste en onderhouden warmtepompen gaan gemakkelijk 30.000 warmte-uren mee; dat staat ongeveer gelijk met een levensduur van 15 tot wel 20 jaar.

Warmtepompen zijn ook geschikt voor toepassing in bestaande woningen. Dit komt omdat er geen ingrijpende aanpassingen voor nodig zijn. Binnen nieuwbouwprojecten zijn ze natuurlijk uitermate goed toe te passen. De meeste warmtepompen kunnen gemakkelijk worden aangesloten op alle merken ketels en alle energietypes.

Warmtepompen laten zich prima combineren met boilers, deze zijn weer goed te combineren met zonnepanelen. Er bestaan ook warmtepompboilers, deze zijn onafhankelijk van de warmtepomp en zeer zuinig. Deze verwarmen het water voor keuken, badkamer etc.

Zonder meer! Warmtepompen kunnen in de zomermaanden ook voor verkoeling zorgen. Een warmtepomp kan actief koelen, door middel van een minimum aan energie warmte uit de woning te halen via vloerverwarming. De werking van de warmtepomp keert in principe om. Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is daarnaast ook nog eens veel comfortabeler dan met een airco.

Nee, warmtepompen zijn zo ontworpen dat ze in stilte hun werk kunnen doen. Wanneer de pomp op volledig vermogen wordt aangesproken kun je het geluidsniveau vergelijken met een normale conversatie. Niets schokkends dus!

Ook onder het vriespunt heeft buitenlucht nog energie. Lucht van -10°C is relatief koud maar geeft nog steeds gemakkelijk warmte af!

Warmtepompen werken bij -10°C nog op driekwart van hun totale vermogen en doen het ook tot – 20°C nog prima. In sommige gevallen kunnen een reguliere verwarmingsketel bijspringen om aan de warmtevraag te voldoen. Dit is volledig afhankelijk van de manier waarop u de voorzieningen binnen het huis aanspreekt.

Zeker. Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen, is de elektriciteit die de pomp voorziet gratis en hernieuwbaar, evenals de warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald.

De goedkoopste variant is een hybride lucht warmtepomp. Deze kosten tussen de € 3.000 en € 5.000. Deze prijs is inclusief installatie maar exclusief cv-ketel en subsidie. Een groot voordeel hiervan is dat de verwarmingsinstallatie en de meterkast niet aangepast hoeven worden.

Naast hybride lucht warmtepompen zijn er meerdere soorten warmtepompen. Daarbij is een lucht-/water warmtepomp het goedkoopst en ook het eenvoudigst om te plaatsen. Bodemwarmtepompen hebben het hoogste rendement, maar zijn tegelijkertijd ook het duurst. Niet alleen in aanschaf maar ook in installatie. Dit komt voornamelijk doordat de installatie van deze pompen een stuk ingewikkelder is. Om een beeld te scheppen: de goedkoopste zelfstandige warmtepomp kost zo’n € 6.000, de duurste ligt zo rond de € 20.000. Ook hier geldt dat de prijzen inclusief installatie en exclusief subsidie zijn. Daarbij is het mogelijk dat er voor deze pompen zwaardere aansluitingen nodig zijn in uw meterkast.

Vraag altijd advies aan een installateur met praktijkervaring met de warmtepomp.
Zo weet u zeker dat u de best passende oplossing voor uw woning laat installeren.

Warmtepomp zetten energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en kraanwater. Een warmtepomp kan in sommige gevallen zelfs de cv-ketel vervangen. Een hybride lucht warmtepomp haalt de energie uit de lucht en is meer een aanvulling op een cv-ketel. De cv-ketel springt enkel en alleen bij als het buiten erg koud is of wanneer er te veel vraag is naar warm water. Simpel gezegd wanneer de warmtepomp zelf niet meer voldoende is. Meer lezen over de soorten warmtepompen? Hier hebben wij ook een artikel over geschreven!

De cv-ketel kun je laten vervangen door een warmtepomp als je de woning gemakkelijk kunt verwarmen met cv-water van max. 50 graden. Bij een woning met lage temperatuur Verwarming, zoals vloer- of wandverwarming, is dit in veel gevallen geen enkel probleem

Wanneer je de woning niet warm krijgt met cv-water van maximaal 50 graden, dan is een hybride warmtepomp een betere optie.

Ja zeker, met de “Investeringssubsidie duurzame energie” (ISDE) is het mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Check de voorwaarden op de site van de ISDE!

Wanneer de warmtepomp de cv-ketel gaat vervangen, is de rekensom eenvoudig: voor iedere m3 gasbesparing is het extra elektriciteitsverbruik 2 kWh.

Onderhouden van een warmtepomp kost vanaf € 75 tot € 175 per jaar, dit is weer afhankelijk van het soort warmtepomp dat u op het oog heeft. Door tijdig onderhoud uit te blijven voeren, blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp langer mee.

Bij gemiddeld of hoog waterverbruik is het het meest interessant om warmtepompen te laten installeren. Daarbij moet het dak het gewicht van een warmtepomp kunnen dragen. Door het vaak relatief lage gewicht zijn de meeste schuine en platte daken gewoon geschikt hiervoor. Daarbij moet het zonlicht het grootste deel van de dag, in de zomer én in de winter, op het dak vallen.

Vraag voor het plaatsen van de warmtepomp advies aan een van onze installateurs. Zo weet u zeker dat de warmtepomp goed wordt geplaatst!

Wanneer de cv-ketel het NZ (Naverwarming Zonneboiler)-label heeft, kan dat zonder enkel probleem!

Warmtepompen gaan gemiddeld zo’n 25 tot 30 jaar mee. Daarbij geven de meeste fabrikanten geven garantie gedurende de hele levensduur.

Mogen wij binnenkort uw nieuwe warmtepomp installeren?

Bent u na het lezen van de antwoorden op veelgestelde vragen hierboven, enthousiast geworden om een warmtepomp laten plaatsen? Neem dan vandaag nog contact met ons op via het daarvoor bestemde contactformulier. 

Verschillende warmtepompen

Contact

Aangesloten bij:

Bericht verzonden!

Bedankt voor uw bericht.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.