Alle soorten warmtepompen kennen ieder zo hun voordelen, prijs en rendement. Welk systeem je uiteindelijk het beste kan gaan kiezen, dat zal afhangen van de beschikbare bronnen rondom jouw woning, het type installatie en het benodigd vermogen.
1. Water-Water warmtepomp
Wanneer er voldoende grondwater is rondom de woning, kan je kiezen voor een warmtepompsysteem dat warmte haalt uit grondwater. De warmte zal in dit geval gebruikt worden voor het water van de centrale verwarming. Warm grondwater wordt rechtstreeks naar de warmtepomp gestuurd die het op zijn beurt terugstuurt.
Om een goede werking te kunnen garanderen van het systeem is het van belang dat het water geen contact krijgt met de buitenlucht!
2. Lucht-Water warmtepomp
Lucht is over het hele jaar eindeloos beschikbaar, maar kan toch tijdens de wintermaanden koud zijn, waardoor het niet rendabel is. Wanneer de keuze voor lucht gemaakt wordt, zal je tijdens de koudere periodes dus een extra warmtebron moeten aanspreken die deze variant van de soorten warmtepompen zal ondersteunen.
Een voordeel van een warmtepomp op lucht is dat de installatie een behoorlijk stuk eenvoudiger en goedkoper is, waardoor het rendement te rechtvaardigen is.
3. Aarde-Water warmtepomp
Bij het aarde –Â water warmtepomp systeem wordt warmte van de aarde onttrokken. De warmtepomp gebruikt deze warmte om het water op te warmen voor de verwarming. Regen en zon zorgen ervoor dat de temperatuur van de ondiepe aarde gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en 12 graden celsius.
Als je over een grote tuin beschikt, kan je kiezen voor een aantal aardcollectoren die verspreid zijn over de tuin. Is er minder ruimte, dan kan je kiezen voor één of meerdere aardsondes die in de diepte worden geplaatst door middel van grondboringen.
4. Â Â Â Lucht-Lucht warmtepomp
Goedkope warmtepomp oplossing met een aantrekkelijk rendement is het lucht-lucht systeem. Net zoals bij een lucht-water systeem wordt de warmte uit lucht gehaald. De gegenereerde warmte wordt echter niet verbonden met de CV maar wel rechtstreeks aangesloten worden op ventilatoren door jouw huis.
Deze warmtepomp wordt vaak gebruikt als aanvullende verwarming en kan ook worden aangepast naar airconditioning tijdens de warme zomermaanden.
CO2-emissies en ecologie van verschillende soorten warmtepompen.
Als je een CV plaatst op basis van soorten warmtepompen, zal er behoorlijk wat minder CO2-emissie uitstoten worden en dat terwijl je behoorlijk meer rendement uit de warmtepomp kunt halen. Hieronder vind je een vergelijking met andere gekende cv-installaties:
– 30% minder C02-emissie als condenserende gasketels
– 40% minder C02-emissie als gewone gasketels
– 53% minder C02-emissie als stookolie ketels
Soorten warmtepompen bij renovatie
Er zijn verschillende soorten warmtepompen waar je naar kan kijken. Juist bij grondige renovaties kunnen alle soorten warmtepompen goed worden geïntegreerd. Is je woning voorzien van lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming? Ook dan kan je gebruikmaken van hybride warmtepompen. Deze kunnen gemakkelijk aangesloten worden op een bestaande CV-ketel.
Rendement en prijs soorten warmtepompen
De prijs van een complete warmtepomp-installatie schommelt zo’n beetje tussen de 7500 en 12.500 euro. Deze prijs is inclusief montage door een van onze experts. Wel kan de prijs van warmtepompen net wat hoger uitvallen. Dit is bijna de helft duurder dan de alternatieven, maar je haalt het er op langere termijn zeker uit! Daarnaast is het ook de enige verwarmingsinstallatie die het milieu niet belast. Dat heeft niet voor iedereen evenveel waarde, maar is toch een erg mooie bijkomstigheid als je het aan ons vraagt!
En dan nu; het rendement van de warmtepomp! Het rendement van een warmtepomp wordt  aangeduid door middel van de COP indicatie. Met deze waarde wordt duidelijk hoeveel energie iets oplevert tegenover de hoeveelheid energie die het systeem verbruikt. In het geval van de warmtepomp ligt de COP waarde vaak tussen 4 en 6. Dus voor 1 kWh stroom die het systeem verbruikt, levert de warmtepomp 4 tot 6 kWh.
Anders gezegd, een rendement tussen de 400% en 600%. Dat is fors hoger dan het magere percentage van 107% van een HR-ketel.
Ben je ook benieuwd wat de kostprijs is van een installatie voor jouw woning of heb je nog vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Dit kan via het contactformulier hieronder waarin je ons van alle benodigde informatie voorziet