Soorten warmtepompen

Soorten Warmtepompen

Alle soorten warmtepompen kennen ieder zo hun voordelen, prijs en rendement. Welk systeem je uiteindelijk het beste kan gaan kiezen, dat zal afhangen van de beschikbare bronnen rondom uw woning, het type installatie en het benodigd vermogen.

1. Water-Water warmtepomp

Verschillende soorten WarmtepompenWanneer er voldoende grondwater is rondom de woning, kan u kiezen voor een warmtepompsysteem dat warmte haalt uit grondwater. De warmte zal in dit geval gebruikt worden voor het water van de centrale verwarming. Warm grondwater wordt rechtstreeks naar de warmtepomp gestuurd die het op zijn beurt terugstuurt.

Om een goede werking te kunnen garanderen van het systeem is het van belang dat het water geen contact krijgt met de buitenlucht!

2. Lucht-Water warmtepomp

soorten WarmtepompenLucht is over het hele jaar eindeloos beschikbaar, maar kan toch tijdens de wintermaanden koud zijn, waardoor het niet rendabel is. Wanneer u de keuze maakt voor lucht te gaan, zal u tijdens de koudere periodes dus een extra warmtebron moeten aanspreken die deze variant van de soorten warmtepompen zal ondersteunen.

Een voordeel van een warmtepomp op lucht is dat de installatie een behoorlijk stuk eenvoudiger en goedkoper is, waardoor het rendement te rechtvaardigen is.

3. Aarde-Water warmtepomp

Verschillende soorten WarmtepompenBij het aarde – water warmtepomp systeem wordt warmte van de aarde onttrokken. De warmtepomp gebruikt deze warmte om het water op te warmen voor de verwarming. Regen en zon zorgen ervoor dat de temperatuur van de ondiepe aarde gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en 12 graden celsius.

Als je over een grote tuin beschikt, kunt u kiezen voor een aantal aardcollectoren die verspreid zijn over uw tuin. Heeft u minder ruimte, dan kunt u kiezen voor één of meerdere aardsondes die in de diepte worden geplaatst door middel van grondboringen.

4.    Lucht-Lucht warmtepomp

soorten WarmtepompenGoedkope warmtepomp oplossing met een aantrekkelijk rendement is het lucht-lucht
systeem. Net zoals bij een lucht-water systeem wordt de warmte uit lucht gehaald. De gegenereerde warmte wordt echter niet verbonden met de CV maar wel rechtstreeks aangesloten worden op ventilatoren door uw huis.

Deze warmtepompen wordt vaak gebruikt als aanvullende verwarming en kan ook worden aangepast naar airconditioning tijdens de warme zomermaanden.

CO2-emissies en ecologie van verschillende soorten warmtepompen.

Als u een CV plaatst op basis van soorten warmtepompen, zal u behoorlijk wat minder CO2-emissie uitstoten en dat terwijl u behoorlijk meer rendement uit uw warmtepomp kunt halen.. Hieronder vindt u een vergelijking met andere gekende cv-installaties:

– 30% minder C02-emissie als condenserende gasketels

– 40% minder C02-emissie als gewone gasketels

– 53% minder C02-emissie als stookolie ketels

Soorten warmtepompen bij renovatie

Er zijn verschillende soorten warmtepompen waar je naar kan kijken. Juist bij grondige renovaties kunnen alle soorten warmtepompen goed worden geïntegreerd. Is je woning voorzien van lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming? Ook dan kan je gebruikmaken van hybride warmtepompen. Deze kunnen gemakkelijk aangesloten worden op een bestaande CV-ketel.

Rendement en prijs soorten warmtepompen

De prijs van een complete warmtepomp-installatie schommelt zo’n beetje tussen de 7500 en 12.500 euro. Deze prijs is inclusief montage door een van onze experts. Wel kan de prijs van warmtepompen net wat hoger uitvallen. Dit is bijna de helft duurder dan de alternatieven, maar u haalt het er op langere termijn zeker uit! Daarnaast is het ook de enige verwarmingsinstallatie die het milieu niet belast. Dat heeft niet voor iedereen evenveel waarde, maar is toch een erg mooie bijkomstigheid als je het aan ons vraagt!

En dan nu; het rendement van de warmtepomp! Het rendement van een warmtepomp wordt  aangeduid door middel van de COP indicatie. Met deze waarde wordt duidelijk hoeveel energie iets oplevert tegenover de hoeveelheid energie die het systeem verbruikt. In het geval van de warmtepomp ligt de COP waarde vaak tussen 4 en 6. Dus voor 1 kWh stroom die het systeem verbruikt, levert de warmtepomp 4 tot 6 kWh.

Anders gezegd, een rendement tussen de 400% en 600%. Dat is fors hoger dan het magere percentage van 107% van een HR-ketel.

Ben je ook benieuwd wat de kostprijs is van een installatie voor jouw woning of heb je nog vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Dit kan via het contactformulier hieronder waarin u ons van alle benodigde informatie voorziet!

Vrijblijvend contact

  • Uw gegevens zijn veilig.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aangesloten bij

Logo van VCA
lid van Uneto Vni
Logo meer met minder energie
Keuring sticker