Kook/Fornuisgroep

De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kan er vanaf 2050 niet meer gekookt worden op gas of gestookt op aardgas.

Dit betekent dat er in de meeste gevallen een aanpassing in de groepenkast zal plaatsvinden in de vorm van een Fornuis ook wel Kookgroep genaamd.

Deze kan een vermogen transporteren van 2x 3680 watt ofwel 7.4 Kw welke afdoende is voor een gemiddeld inductiefornuis met oven, hiervoor is echter een 5 aderige kabel benodigd aangezien dees aangesloten wordt op een Perilex stopcontact, waarop het toestel kan worden aangesloten  met een Perilex stekker.

Dit wordt in de volksmond regelmatig verward met een krachtgroep, echter hiervoor is een 3 fase aansluiting vereist , welke een grotere investering vergt , vandaar dat meestal gekozen wordt voor een 2 fase 2 nul aansluiting, ook wel kook /fornuisgroep genaamd.

Mocht er in de bestaande groepenkast geen ruimte zijn , dan kan er gekozen worden voor een kastje ernaast, hoewel dit niet de voorkeur heeft.

In de toekomst krijgen wij allen te maken met een grotere belasting op het elektriciteitsnet , denk aan een fiets en/of autolader, warmtepomp, zonnepanelen, Jacuzzi, aircosysteem, combi magnetron, quooker, domotica etc.

Vandaar dat het advies snel uit zal gaan naar een 3 fase aansluiting daar dit reeds de nieuwe standaard is voor nieuwbouwwoningen.

Dit betekent dat er  in bijna alle gevallen een nieuwe groepenkast ge├»nstalleerd zal gaan worden om toekomstgericht te zijn, uiteindelijk is dit toch het hart van de gehele installatie.

Des Elektro BV is reeds bezig met deze inhaalslag en kan terecht spreken van voldoende ervaring, neem vrijblijvend contact op, zodat ook wij kunnen meedenken.