Laadpaal thuis

Laadpaal thuis: Hoe en wat?

Laadpaal thuis: hoe en wat?

Laadpaal thuis
Een laadpaal thuis is de ideale oplossing om uw elektrische auto op te laden. Een laadstation bij uw woning zorgt ervoor dat u op elk gewenst moment uw elektrische auto op kunt laden. Zo weet u zeker dat u de volgende ochtend niet met een lege accu komt te staan onderweg naar het werk.

Onderstaande punten komen aan bod in dit artikel

  • De voordelen van een laadpaal thuis
  • De mogelijkheid om zowel openbaar als thuis te kunnen laden
  • De beschikbare type laadpalen
  • De type laadpalen thuis
  • Waarom een laadpaal thuis
  • Welke laadpaal thuis
  • Wat kost een laadpaal thuis
  • Veelgestelde vragen

Voordelen van een laadpaal bij eigen huis
Voor elke elektrische auto geldt dat zij een andere actieradius hebben. De actieradius, ook wel bereik genoemd. Simpelweg houdt dit in hoever u kan rijden met de auto. Dit is van belang wanneer een elektrische auto opgeladen moet worden.

Heeft u op de route naar uw bestemming geen laadpunten? Of is de laadpaal op kantoor vrij prijzig in laadkosten? Dan is het een goed idee om na te denken over een laadpaal thuis!

Daarnaast is een laadpaal thuis erg praktisch, wanneer er op het werk geen laadpaal aanwezig is. Door een laadpaal thuis aan te schaffen en te laten installeren, zorgt u ervoor dat u altijd met een volle accu van huis.

Gezien het feit dat onze infrastructuur nog niet zover is ontwikkeld dat er altijd een openbare laadpaal langs de weg te vinden is het een goed idee om een laadpaal thuis te laten installeren. Via een laadpaal laadt u thuis aanzienlijk sneller dan via het stopcontact.

“Ter illustratie: U laadt een Mitsubishi Outlander PHEV op via een laadpaal in ongeveer 3 uur. Gebruikt u echter een stopcontact om uw Mitsubishi Outlander PHEV op te laden, dan neemt dat ongeveer 5 uur in beslag.” – Bron: Wikipedia
Laadpaal thuis vrouw fictief

Zowel openbaar laden als een laadpaal thuis

Een laadpaal thuis is zeer handig, net als het  gebruik maken van een openbaar oplaadpunt. Voor de laadpaal bij u thuis kunt kiezen tussen een laadpaal met of zonder pasjessysteem. Wanneer u een laadpaal met pasjessysteem aanschaft, kunt u deze  bijgeleverde laadpas ook gebruiken om openbaar te laden.

Het laden met laadpas biedt u het voordeel dat u de,  – thuis geladen – stroom, kunt declareren met uw werkgever, wanneer dit afgesproken is. Daarnaast heeft het als voordeel dat niet iedereen zomaar zou kunnen laden bij uw laadpaal thuis.

Type laadpaal thuis

Voor thuis zijn er diverse laadmogelijkheden beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een model aan de wand, maar ook voor een laadstation gemonteerd op een daarvoor bestemde paal.

Zoals reeds gemeld zijn er laadpalen met én zonder pasjessystemen. De laadpaal voor thuis, met of zonder pasjessysteem, is beschikbaar in de varianten met Mennekes wandcontactdoos of met aangesloten kabel. Ieder model heeft een eigen voordeel, het type laadstation is daarom ook afhankelijk van uw eigen wensen.

“Ik heb al een laadkabel. Past die ook op mijn laadpaal thuis?”

Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt, terecht ook! Natuurlijk kunt u gebruik maken van de laadkabel ( type 2 – type 1 of type 2 – type 2 ) om uw elektrische auto te laden. Ook zijn er verloopstekkers te koop om er zeker van te zijn dat u uw laadkabel kan gebruiken.

Meer antwoorden op relevante vragen vindt u op de pagina veelgestelde vragen

Laadpaal thuis maar deels openbaar

Waarom een laadpaal thuis?

Als je elektrisch gaat rijden zal je je voertuig ook moeten opladen. Dit kan tegenwoordig je op veel publieke plekken doen. Daarbij moeten wij wel als kanttekening maken dat de accu pas volledig zal laden op momenten dat de auto langere tijd stilstaat. Mede om die reden is een eigen laadpaal thuis en / of op de zaak een belangrijk onderdeel van het optimaal kunnen gebruiken van uw elektrische voertuig!

Laadpaal geschikt voor thuis

  • Ruim acht ( ! ) keer sneller laden dan via regulier stopcontact
  • Veiligste en snelle laadmethode voor aan huis
  • Automatische verrekening van laadkosten met werkgever ( wanneer van toepassing )
  • Te verkrijgen in verschillende modellen welke 3,7 kw tot 22 kw kunnen leveren
  • Eventueel ook te voorzien van een vaste kabel ( wanneer gewenst )
  • Zowel aan de wand als op een RVS paal te bevestigen.

Geschikt voor een laadpunt op kantoor

  • Leverbaar met twee connectoren ( wanneer gewenst )
  • Optioneel vaste kabel ( wanneer gewenst )
  • Automatisch facturen van de laadkosten
  • Eigenaar kan tarief verbinden aan gebruik van laadstation door derden
  • Smart charging opties
  • Aan te passen in huisstijl met kleuren en labels naar eigen voorkeur ( ! )

Is een laadpaal thuis altijd mogelijk?

Als u beschikt over eigen terrein is het altijd mogelijk om een laadpaal te laten installeren. Dit geldt zowel voor uw tuin, garage of oprit. Een veelgestelde vraag is of het veilig is om een laadstation of laadpaal in uw garage te plaatsen. Het antwoord op deze vraag is: Ja, de laadpaal hoeft niet per se in de buitenlucht te worden geïnstalleerd.

Niet iedere woning beschikt over de mogelijkheid te parkeren op eigen terrein. In die gevallen moet de laadpaal in de openbare ruimte geplaatst worden. Hiervoor gelden per gemeente of regio verschillende regels. Wanneer dit de situatie is raden wij altijd aan om eerst contact te leggen met de ambtenaar die hierover gaat binnen uw gemeente.

Een kanttekening hierbij is dat het kan voorkomen dat wanneer de paal in de parkeerhaven voor uw huis mag worden, de paal ook door andere gebruikt mag worden!  Zeker iets om rekening mee te houden.

“Wanneer u niet zelf over een oprit beschikt en een laadpaal op de openbare parkeerplaats wilt installeren, zal de gemeente bij de parkeerplek ook een verkeersbord neerzetten. Dit verkeersbord geeft aan dat deze parkeerplaats is bestemd voor elke elektrische auto. Het is niet mogelijk om de parkeerplaats op kenteken aan te vragen, deze parkeerplaats blijft voor iedere elektrische auto beschikbaar, niet alleen voor die van u.” – Bron: Gemeente Nijmegen

Wat kost een laadpaal voor thuis?

Voor aanschaf van de laadpaal voor thuis moet u rekenen op een bedrag tussen de €560 euro en €1135 euro. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren:

  • – Het merk van de laadpaal of laadstation
  • – Laadpaal met of zonder vaste stekker
  • – Het laadvermogen van de paal

Een eigen laadpaal laten installeren?Lees dit artikel voor een uitgebreide toelichting over de kosten van het laten plaatsen van een laadpaal!

Contact

Aangesloten bij:

Bericht verzonden!

Bedankt voor uw bericht.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.