Veelgestelde vragen over laadpalen

Auto word opgeladen met laadpaal

Doorgaans zijn er 4 soorten laadpalen beschikbaar: Laadpaal thuis, Laadpaal op de zaak, Publieke laadpaal en een snellaadpaal voor de grotere en zwaardere accu’s.

Privélaadpalen zijn laadpalen die u laat plaatsen rondom huis. Een laadpaal die staat op uw privéterrein. Denk hierbij aan de oprit, aan het huis gemonteerd of in de garage. Deze laadpaal wordt dus enkel door uzelf gebruikt of door eventuele visite. U kunt bij een privélaadpaal kiezen voor een slimme laadpaal. Deze palen berekenen de laadkosten en verrekenen deze automatisch met uw bedrijf of leasemaatschappij.

Zakelijke laadpalen staan op uw bedrijventerrein. Deze worden vaak geplaatst voor bezoekers en klanten, maar natuurlijk ook voor de werknemers die met een elektrische auto of hybride naar het werk komen. Bij zakelijke laadpalen is zelf te bepalen of er kosten in rekening gebracht worden voor het laden van de auto. We zien bijvoorbeeld dat bedrijven in de horeca het als extra service voor gasten gratis aanbieden. Ook staat dit natuurlijk voor groen en duurzaam ondernemen wat het altijd goed doet! Naast gratis faciliteren van laadpalen kan u ook de keuze maken om de palen op te stellen voor extern gebruik. Er wordt dan betaald voor het laden door middel van een laadpas. Deze kosten zullen uiteindelijk via het backoffice systeem worden doorberekend!

Publieke laadpalen kunnen en worden door iedereen gebruikt. Wel moet je voor het gebruiken van deze palen een laadpas hebben om toegang te krijgen tot de paal. Op publieke parkeerplaatsen of in parkeergarages zijn de publieke laadpalen geen vreemd gezicht meer en eerder regel en uitzondering. Wanneer er bijvoorbeeld nog geen publieke laadpaal aanwezig is bij u in de buurt kunt u hiervoor een aanvraag bij de gemeente indienen.

Snellaadpalen laden zoals u misschien al vermoedde sneller dan de standaard laadpalen. Het grote voordeel hiervan ligt voornamelijk bij de grote en zwaardere accu’s. Deze hebben het meeste baat bij een snellaadpaal. Deze palen vindt u tegenwoordig bij steeds meer tankstations waar de palen worden gebruikt om elektrische rijders onderweg te kunnen ondersteunen. Hiervoor is in veel gevallen ook een speciale laadpas nodig omdat niet iedere auto geschikt is voor het gebruik van een snellaadpaal die gebruik maakt van gelijkstroom.

Overige veelgestelde vragen

De kosten voor het daadwerkelijk opladen van de auto/de stroom zijn bij het eigen huis het laagst. Op parkeerplaatsen, carpoolplaatsen en langs de snelwegen wordt wat meer geld voor stroom gevraagd. Voor de aanschaffen van oplaadpalen worden overigens heel behoorlijke subsidies verstrekt. Die subsidies moeten het rijden op elektriciteit bevorderen en schelen de elektrische rijder dus weer behoorlijk in de aanschafkosten

Welk type laadpaal u nodig heeft ligt aan het laadvermogen dat uw auto kan verdragen. De laadcapaciteit van uw auto ligt aan de geïnstalleerde accu’s. Wanneer u voor een privé laadpaal of een zakelijke laadpaal kiest zijn hier vaak verschillende mogelijkheden. Deze mogelijkheden worden uitgebreid met u doorgenomen als u een offerte bij ons aanvraagt. Zo weet u 100% zeker dat u de juiste paal kiest.

Er zijn verschillende laadpalen. Prijzen van de laadpalen hangen sterk af van de opties die erop zitten.

Snelladers en slimme laders zijn vaak duurder in aanschaf. Een laadpaal aanschaffen kan al vanaf ongeveer 400 euro. Voor meer informatie omtrent de kosten van een laadpaal, lees dan ook dit artikel.

De snelheid waarmee de accu van een elektrische auto is opgeladen hangt af van de grootte van de accu van uw auto. Dit aangevuld door de snelheid waarmee uw auto maximaal kan opladen. De gemiddelde laadtijd van elektrische auto’s ligt tussen de 3 en 4 uur. Met een snellader is een auto in een half uur vaak al 80% opgeladen.

Wat de beste laadpaal is varieert per auto, de laadcapaciteit die nodig is en de wensen die u heeft voor een laadpaal. Om u hierin van een advies te kunnen voorzien kunt u contact met ons opnemen aangevuld met het met het merk en model van de auto. Op basis hiervan kunnen wij u van een persoonlijk advies voorzien.

De snelste laadpalen zijn de snellaadpalen die veelal langs de snelweg geplaatst worden. Deze snellaadpalen laden uw auto in een klein half uurtje tot 80% op. Zo kunt u na een relatief korte periode uw reis weer voortzetten. Dat deze palen de accu maar tot 80% opladen is in verband met eventuele schade of slijtage bij hogere percentages. Tot 80% is deze manier van laden vrij van risico’s.

Tegenwoordig moeten laadpalen aan verschillende eisen voldoen op gebied van veiligheid. Zo staat er bijvoorbeeld geen stroom op de paal wanneer er geen stekker ingeplugd zit. Ook wanneer een stekker misschien niet helemaal goed zit aangesloten wordt de stroomtoevoer gestaakt. Mede hierdoor zijn laadpalen anno 2019 enorm veilig!

Laadpalen laden elektrische auto’s op. Voor het opladen heeft u een laadkabel nodig en wanneer u laadt in openbare gelegenheden ook een laadpas waarmee u voor de stroom betaald. Het komt wel eens voor dat palen van een eigen kabel zijn voorzien, maar in de meeste gevallen moet u deze kabel zelf meenemen. Deze laadkabel wordt doorgaans met de auto meegeleverd!

Deze laadkabel plugt u in de auto en in de laadpaal. Daarna checkt u in met de laadpas, zo weet de openbare laadpaal bijvoorbeeld naar wie de rekening voor het laadproces moet worden gestuurd. Om te voorkomen dat andere mensen gebruik maken van uw privé laadpaal aan huis moet u zich ook daar identificeren

Wanneer u heeft ingecheckt en de kabel heeft aangesloten begint het laadproces. Afhankelijk van het laadvermogen van de paal zal uw auto in een uur of 4 weer volgeladen zijn. Als de accu’s vol zitten dan stopt de laadpaal vanzelf met laden evenals wanneer een laadkabel niet goed zit aangesloten. Dit maakt het laden van een elektrische auto erg veilig!

Wanneer u op eigen grond een laadpaal wil plaatsen is hier geen toestemming vanuit de gemeente voor nodig. Deze toestemmingen komen vaak in de vorm van een vergunning. Wanneer een paal niet op eigen grond zou komen moet u een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente waarin u woonachtig bent.

Tot op heden zijn er nog geen laadpalen beschikbaar die zelfvoorzienend zijn. Wanneer een dergelijk alternatief op de markt zou komen dan leest u het hier!

Nee, dit is helaas niet mogelijk. De opladers zijn verschillend en de laadcapaciteit van de accu’s liggen te ver uit elkaar. Een accu van een elektrische fiets kunt u gewoon door middel van een stopcontact opladen!

Het type laadpaal dat u nodig hebt, hangt af van verschillende factoren waaronder het type auto dat u rijdt. Aangevuld door uw persoonlijke wensen. Als u kiest voor een privé laadpaal aan huis kunt u uit verschillende opties qua laadpalen kiezen. Bijvoorbeeld of u uw laadunit aan een paal of aan de muur monteert. Ook is het een mogelijkheid om de paal in de garage aan de wand te monteren. Welke laadunit het beste bij uw auto en wensen aansluit overleggen we graag met u in een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Beschikt u over een eigen parkeerplaats of parkeergelegenheid op eigen terrein? Dan bent u doorgaans vrij om een laadpaal aan te schaffen en te laten installeren. In veel van de gemeenten in Nederland kunt u zelf een laadpaal aanvragen. Wel moet u aan een aantal voorwaarden voldoen voordat de gemeente beslist of er een laadpaal komt op de door u aangevraagde plek. U bent dan geen eigenaar van de laadpaal, maar mag deze wel dagelijks gebruiken. Wel kan het voorkomen dat de buurman de paal ook wil gebruiken aangezien het eigendom van de gemeente betreft.

De snelheid waarmee uw auto wordt opgeladen hangt af van de grootte van de accu en de laadcapaciteit van zowel de paal als de aangesloten auto. De gemiddelde laadtijd van een elektrische auto bedraagt ongeveer 4 uur. Een snellaadpaal kan dit tijdsbestek verlagen naar 30 minuten. Hiervoor moet uw auto wel compatible zijn.

Over het algemeen genomen is thuis laden is goedkoper dan openbaar laden. Dit komt mede door het feit dat u thuis enkel uw eigen stroomtarief betaald. Daarentegen kost de aanschaf van een eigen laadpaal kost wel geld. Mede omdat er eerst een investering gedaan moet worden duurt het even een tijdje voordat u echt verschil gaat zien in de portemonnee. Een laadpaal aan huis is dus goedkoper en vaak op de lange termijn een slimmere investering!

Zelf een laadpaal installeren is mogelijk maar wordt zeker niet aangeraden. Alleen als u zelf elektricien bent is het verstandig om het zelf te doen. Het is namelijk een ingewikkeld process Het is mogelijk om zelf uw laadpaal aan te sluiten. Doe dit alleen wanneer u goed weet wat u doet. Omdat er met stroom gewerkt wordt moet er vakkundig worden gewerkt, anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan! Daarom raden wij aan om de installatie door een professional te laten doen. Voor een offerte op maat neem nu contact met ons op!

In veel gevallen moeten laadpalen worden aangesloten op een aparte groep in de meterkast. De bestaande groepen zij vaak niet sterk genoeg om de verbruiken aan te kunnen. Dit omdat de verbruiken van de laadpaal bovenop de normale verbruiken van het huishouden erg hoog uitvallen. Daarom moet er in veel gevallen een extra groem komen in uw meterkast.In de meeste situaties moet een laadpaal op een aparte groep worden aangesloten. De bestaande groepen in een meterkast zijn vaak van onvoldoende grootte om een laadpaal op aan te sluiten én alle andere apparaten ook werkend te houden. Daarom moet er in de meeste gevallen een extra groep in de meterkast komen.

Doorgaans is het alleen mogelijk om slechts 1 auto per laadpaal op te laden, wel zijn er speciale laadpalen op de markt die voorzien zijn van een dubbele aansluiting waar vervolgens 2 autos tegelijk aan kunnen worden opgeladen!

Contact

Aangesloten bij:

Bericht verzonden!

Bedankt voor uw bericht.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.