Zonnepanelen: Prestaties in Nederland

Zonnepanelen in de regen

Zonnepanelen: prestaties in Nederland. Veel mensen stellen hun vraagtekens bij het installeren van zonnepanelen op hun huis. “In ons regenachtige Nederland?” Horen wij maar al te vaak. Toch blijkt uit onderzoek dat de prestaties van zonnepanelen in Nederland enorm goed zijn. Vooral 2018 is een topjaar voor mensen die zonne-energie opwekken. In sommige gevallen werd in medio juli al het voorspelde jaar rendement behaald! Mede hierdoor zien we vandaag de dag een enorme stijging in het aantal zonnepanelen dat geïnstalleerd wordt. Wat zijn nou de factoren die ervoor zorgen dat het interessant is om mee te gaan in deze “groene trend”? Wat zorgt er nou voor dat zoveel mensen overstag gaan en zonnepanelen laten installeren op hun dak? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen!

Jaar ervaring
0
Werknemers
0
Afgeronde projecten
0

Rendement zonnepanelen

Zoals je misschien wel kan begrijpen hangt het precieze rendement van zonnepanelen af van een groot aantal factoren. Mede daarom kan hetzelfde paneel in andere omstandigheden of op een andere locatie betere, of juist minder goede prestaties leveren. Hierdoor ontstaan nog steeds veel discussies, maar zorgt voor de leveranciers van deze panelen ook direct een probleem op, want hoe druk je het precieze vermogen van een paneel nou uit?

Bijna in alle gevallen wordt dit uitgebeeld in Wattpiek (WP). Dit zegt u ongetwijfeld niets. Dit is een eenheid die men heeft bedacht om het vermogen van een paneel in kaart te kunnen brengen. Deze eenheid geeft het vermogen onder de ideale omstandigheden weer. De ideale omstandigheden zijn volgens producenten 25 graden celcius in combinatie met een lichtintensiteit van 1000W Per vierkante meter.

In Nederland zullen we deze ideale omstandigheden helaas niet halen. Dit komt omdat Nederland nou eenmaal niet het meest zonnige land is. Dat is nog geen reden om te denken dat zonnecellen of zonne-energie in zijn geheel niet voor u als Nederlander is weggelegd! In dit artikel leggen wij u alles uit om toch het maximaal haalbare resultaat uit uw investering te halen. Zo kunt u bij het kopen van uw zonnepanelen rekening houden met deze factoren!

Factoren die aan bod komen in dit artikel:

  • Zon intensiteit
  • Schaduwval
  • Temperatuur
  • Vrijblijvend advies
 

De intensiteit van de zon

Deze variabele is vanzelfsprekend een van de belangrijkste factoren die meespeelt in het behalen van het maximale resultaat. Hoe feller de zon, hoe hoger de opbrengst van uw zonnepanelen. Mede hierdoor ligt de opbrengst van zonnepanelen in de zomermaanden, lees; van April tot September. Op zijn hoogtepunt. In de wintermaanden is het in Nederland vaak bewolkt en zullen de zonnepanelen dus minder stroom opwekken dan in de warme maanden van het jaar. Dit is zeker geen reden om te denken dat zonnepanelen in Nederland geen interessante investering zouden zijn!

Schaduwval

Wat veel mensen niet weten is dat zonnepanelen als 1 geheel werken. Dit wil zeggen dat het gehele systeem niet meer energie kan opwekken dan de stroomsterkte van de laagste zonnecel. Dit betekent dan ook dat wanneer er 1 paneel van een serie in de schaduw valt. De opbrengst van het gehele systeem hieronder zal lijden. Dit doet direct denken aan het spreekwoord “Een ketting zo sterk is als de zwakste schakel”. Het alternatief om dit nadeel te ontlopen is parallel schakelen. Helaas is dit vaak in deze situatie onmogelijk. Dit komt omdat de omvormer op een bepaalde spanning berekend is. Bij de plaatsing van zonnepanelen moet dan ook altijd rekening worden gehouden met externe factoren waar geen of weinig invloed op kan worden uitgeoefend. Denk hierbij aan schoorstenen, gebouwen, balkons, bomen, etc.

Het materiaal van de zonnecel

Zonnepanelen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Zo heeft ieder materiaal zijn voor en nadelen. In de hedendaagse markt zien we dat in het grootste deel van de geplaatste zonnepanelen gebruikt wordt gemaakt van “Monokristallijn” of “Polykristallijn” silicium. Wanneer een zonnecel is gemaakt op basis van Monokristallijn bieden deze een beter rendement en brengen dus meer energie op! Deze cellen zijn echter wel duurder, maar verdienen zichzelf natuurlijk terug. Er zijn nog veel meer andere mogelijke materialen waarvan een zonnepanelen gemaakt worden. Deze materialen zijn tot op heden voor de industriële markt weggelegd. Dit komt simpelweg omdat dit nog te duur is voor de consumentenmarkt. Wel worden zonnepanelen steeds dunner en wordt verwacht dat er in de komende jaren een groeiend aantal dunne panelen op de markt zal worden gebracht!

Temperatuur

Wij horen nog erg vaak dat mensen denken dat een hoge temperatuur zou zorgen voor het beter presteren van zonnepanelen. Dit is echter niet zo, sterker nog in veel gevallen presteert een zonnepaneel bij hoge temperaturen slechter! Bij een te hoge temperatuur daalt de spanning tussen de twee lagen van het zonnepaneel omdat de lading niet goed gescheiden kan worden. Dit is de makkelijkste manier om dit voorval te beschrijven zonder het te technisch te maken. Je kunt het vergelijken met een computer, deze presteert ook niet optimaal meer wanneer deze een te hoge temperatuur bereikt!

Temperatuur van zonnepanelen in Nederland invloed op de prestaties ervan?

De opbrengst van zonnepanelen in Wattpiek (WP) wordt bepaald bij een temperatuur van 25 graden celsius. Wanneer de zon een hoge stralingsintensiteit heeft in de zomer kunnen zonnepanelen met gemak een temperatuur van zo’n 65 graden celsius bereiken. Bij deze hoge temperaturen lever je gemiddeld 20% van het rendement in. De vuistregel hiervoor is een halve procent per graad boven de 25 graden celsius. Tips om er voor te zorgen dat de panelen zo min mogelijk nadelen ondervinden van de warmte zijn bijvoorbeeld om de panelen niet te dicht op elkaar te plaatsen. Op deze manier kan de wind tussen de panelen door en zorgt dit voor voldoende koeling.

Ideale omstandigheden voor zonnepanelen zijn zonnige maar winderige zomerdagen. En laten we er daar nou in Nederland genoeg van hebben!

Wanneer wordt het meeste rendement behaald?

Wanneer wordt het beste rendement behaald? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. In Nederland geldt hiervoor dat een krappe driekwart van de totale opbrengsten van zonnepanelen in de zomermaanden wordt opgedaan. Ongeveer 70% van de stroom wordt in de maanden April tot September opwekt. De andere 30% in de rest van het jaar. In de donkere dagen rond de jaarwisseling doen de zonnepanelen in de meeste gevallen niet veel meer. Deze maanden zijn gemiddeld genomen goed voor zo’n 5 % van de totale jaaropbrengst.

De prestaties en afgegeven energie van zonnepanelen per maand in Nederland

In de media zien we vaak testresultaten van zonnepanelen in de wintermaanden. Deze zijn in de meeste gevallen vrij optimistisch. Staar u niet blind op cijfers van een bepaalde maand of een bepaald seizoen. Het gaat er om wat uw zonnepanelen u over het gehele jaar besparen. Er is dan ook geen goed of slecht moment om de panelen te laten installeren. Dit omdat de seizoenen elkaar aan het eind van de rit altijd weer compenseren. In goede of slechte zin!

2018 is voor zonnepanelen een topjaar, lange zomer en veel zon uren. Hier hebben Nederlandse zonnepaneel eigenaren op gewacht. Een voorbeeld: In mei dit jaar werd er een zonnepark geopend op Terschelling, anderhalve maand later zat het park al op een kwart van de prognose van dit jaar!

De toekomst voor zonnepanelen?

De toekomst ziet er voor zonnepanelen en potentiële kopers rooskleurig uit. De prijzen blijven dalen en het rendement blijft groeien. Dit maakt het vandaag de dag erg interessant in te stappen bij deze groene trend! Ook onderhoudskosten voor zonnecellen zullen de komende jaren verder dalen. Dit houdt in dat het voor steeds meer mensen toegankelijk wordt om te investeren in zonnepanelen. Naast de ontwikkelingen op financieel gebied zal de komende jaren hard worden gewerkt aan het verbeteren van de huidige zonnepanelen. Zo komen er de komende jaren “film-dunne” zonnepanelen, deze zijn flexibel en dus in vele vormen te verwerken. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen deze markt? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Wat kan DES Elektro voor u betekenen?

Binnen de ontwikkelende markt van zonne-energie neemt DES Elektro een bemiddelende, adviserende en uitvoerende rol in. Wij zorgen ervoor dat de consument de beste producten voor de beste prijs krijgt bij ons netwerk van aangesloten leveranciers van zonnepanelen. Op deze manier bent u al 1 stap voor met het terugverdienen van uw investering in zonnecellen. Daarnaast adviseren wij u waar u de panelen het beste op uw woning kan plaatsen. Wij maken hiervoor altijd een plan op maat om zo maximaal rendement te kunnen garanderen! Als u akkoord gaat met de het geleverde voorstel en advies zijn wij direct ook de uitvoerende partner die de panelen bij u komt installeren. Na installatie informeren wij u uitgebreid over alle facetten van zonne-energie. Zo heeft u alles onder 1 dak en heeft u 1 aanspreekpunt en dat is wel zo prettig.

DES Elektro, wanneer kwaliteit een vereiste is!

Recensie van een klant uit de regio Arnhem - Nijmegen:

“Ik ben erg tevreden hoe DES de installatie van mijn zonnepanelen heeft uitgevoerd. Van het adviesgesprek, tot de informatie achteraf. Dik tevreden! Iedere keer dat de zon nu schijnt kijk ik even op de teller in de meterkast wat de panelen opbrengen!”

Zonnepanelen in Nijmegen

ok de gemeente Nijmegen waar DES Elektro gevestigd is zet in op duurzame energie. De gemeente heeft al vele woningen voorzien van zonnepanelen op de daken. Nijmegen is één van de grootste gemeenten van Gelderland en is tegelijk 1 van de koplopers van de provincie! Nijmegen doet het beter dan Arnhem! Gemeente Nijmegen werkt er hard aan om Nijmegen koploper te maken op de weg naar duurzaamheid. Wij zien hier in de omgeving dan ook steeds vaker daken bedekt met zonnepanelen!

Zonnepanelen in Arnhem

De Arnhemse gemeenteraad stelde in 2015 het “New Energy Made In Arnhem” vast. In 2020 moet Arnhem niet alleen in Nederland maar ook over de grens bekend staan als dé stad die duurzaam bezig is. Van zonnevelden en windturbines tot laadpalen en Trolleybussen die op elektriciteit rijden. Ook zonnepanelen op daken van ieder formaat spelen hierin een belangrijke rol. Door het beschikbaar stellen van alle daken die vallen onder de volkshuisvesting Arnhem is er al plek gemaakt voor ruim veertigduizend (!) zonnepanelen in Arnhem

Contact

Aangesloten bij:

Bericht verzonden!

Bedankt voor uw bericht.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.