Installatietechniek is een veel breder begrip dan je wellicht zou denken. Het is meer dan het aanleggen van installaties alleen en staat eigenlijk voor alles wat met centrale verwarming, vloerverwarming, gas, water en sanitair te maken heeft. Een installatiemonteur is dan ook een allround vakman die van heel veel zaken op de hoogte is en dus ook heel breed ingezet kan worden.
Aanleggen en onderhoud plegen
Installatietechniek en verwarming zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De installatiemonteur legt de verwarming aan en plaatst dus radiatoren en cv-ketels. Behalve dit horen ook het aanleggen van leidingen naar radiator en ketel bij de werkzaamheden. Een bedrijf kan dit voor zowel een woonhuis als voor bedrijfspanden en winkels verzorgen. Over verwarming gesproken, ook het aanleggen van vloerverarming hoort net als het installeren van warmtepompen tot het gevarieerde werk binnen de installatietechniek. Naast het aanleggen van dergelijke installaties hoort zeker ook het onderhoud bij het werk van installatiemonteurs.
Met de tijd mee
Waterleidingen aanleggen in bedrijfspanden en woningen vormt ook een wezenlijk onderdeel van installatietechniek, zoals ook alles wat met de riolering te maken heeft werk is wat je zeker aan de installatiemonteur over kunt laten. Dat een monteur allround moet zijn en nadrukkelijk met de tijd mee dient te gaan, blijkt wel uit bijvoorbeeld het koppelen van leidingen, T-stukken en bochten. Iets dat in eerste instantie niet heel ingewikkeld lijkt. Werkte de installatiemonteur in vroeger jaren vooral met koperleidingen, tegenwoordig moet hij het doen met PVC. En als er nog wél gewerkt wordt met koperleidingen, dan zal hij die leidingen ook moeten kunnen buigen, iets dat bekend staat als zeer specialistisch werk. Zo legt een installateur voornamelijk Het zegt veel over de veelzijdigheid van de monteur in het bijzonder en installatietechniek in het algemeen.
Altijd veiligheid in acht nemen
Gasleidingen? Ook dit valt binnen het pakket van installatietechniek. Precies werk, want een gasleiding moet altijd goed en precies gekoppeld worden. Ga maar na: wat gebeurt er als de gasleidingen niet goed worden aangesloten. De installatiemonteur moet behalve handig zijn altijd de veiligheid in acht nemen en moet altijd de best mogelijke kwaliteit leveren.
Complete inrichting badkamer en dak- en zinkwerk
Ook voor het inrichten van een badkamer kun je een beroep doen op de installatiemonteur, zoals toiletten en wasbakken aansluiten ook zaken zijn die de installatiemonteur beheerst. Behalve aanlegwerk, kan de specialist ook prima tegels plaatsen waardoor ze in feite de totale inrichting en afwerking van de badkamer voor hun rekening kunnen nemen. Ook dak- en zinkwerk valt onder het installatievak. Net als het aanleggen van leidingen is ook het plaatsen van dakgoten werk dat veel nauwkeurigheid vraagt. Een dakgoot die niet goed aangesloten is, gaat onherroepelijk lekken. Ook de afwerking is belangrijk, want tegen dakgoten kijk je elke dag aan en dus zal het kleinste foutje meteen zichtbaar zijn.
Veelzijdig met een specialiteit
Veel bedrijven hebben vakmensen in huis met elk hun specialiteit. Toch is de gemiddelde installatiemonteur in staat om alle genoemde werkzaamheden goed uit te voeren. Dat betekent dus simpelweg dat je als installatiemonteur echt heel veel verschillende zaken moet beheersen. Zelfs de installatie van zonnepanelen behoort tot het takenpakket van iemand uit de installatietechniek. Dat je altijd veilig moet werken en dat je elke dag opnieuw scherp moet zijn, want op dit vakgebied kan elke fout behoorlijke gevolgen hebben.
Werken volgens planningen het lezen van tekeningen
Behalve kennis van de uit te voeren werkzaamheden, dient iedereen die in deze branche werkzaam bezig is alles te weten over veiligheid en moet de monteur in staat zijn tekeningen te lezen. Bovendien moet onder druk gewerkt kunnen worden, want vaak worden de werkzaamheden verricht in het kader van een project waarbij meer specialisten betrokken zijn. De planning moet dus altijd aangehouden worden, zodat ook de andere vakmensen volgens planning verder kunnen.
Monteurs beginnen vaak een eigen onderneming
Installatiemonteurs beginnen vaak een eigen bedrijf, of worden zzp’er. Anderen kiezen voor franchise en dus om voor een grotere organisatie aan de slag te gaan waardoor ze meer zekerheid inbouwen en meer zekerheid hebben over goed gevulde agenda. Installatietechniek kom je overal tegen, in woonhuizen, in de Retail, in grote bedrijfspanden. Dat maakt het werk als installatiemonteur toch ook wel weer afwisselend.
Goede vakmensen zijn er nooit genoeg
In deze branche is vrijwel altijd werk. Toch is het verstandig voor jongeren die het vak in willen om zich behalve als allround installatiemonteur te presenteren en profileren ook voor een specialiteit te kiezen. Installatiemonteur is bovendien een echt ervaringsvak. Hoe langer je het werk doet, hoe beter je wordt. Het inzicht wordt groter, je leert praktischer denken en wordt met de jaren een echt goede allround vakman. Voeg je een specialisme toe, dan zul je beslist niet snel zonder werk zitten. Sterker nog, dan zit je zomaar tot over je oren in het werk. Het vak blijft altijd en van goede allround vakmensen zijn er simpelweg nooit genoeg. Het is dus helemaal niet zo gek om als installatiemonteur aan de slag te gaan.