Het plaatsen van zelf gekochte zonnepanelen

zonnepanelen Arnhem

Wij zien steeds vaker dat mensen zelf zonnepanelen aanschaffen om deze vervolgens door een installateur te laten installeren. Dit is heel goed mogelijk en tegelijkertijd bent u vaak goedkoper uit dan wanneer u het door een bedrijf in zijn geheel laat verzorgen. In dit artikel geven we antwoord op de vragen die het laten plaatsen van zonnepanelen mogelijk bij u oproepen! Aangevuld met wat daarbij belangrijke punten van aandacht zijn!

Zonnepanelen laten plaatsen

Zoals u hoogstwaarschijnlijk van op de hoogte bent zit er vandaag de dag flinke handel in zonnepanelen en alles wat daarbij komt kijken. Dit betekend ook meteen dat wanneer u zelf het nodige speurwerk doet, de kans groot is dat u een stuk goedkoper uit bent! We zien dan ook vaak dat dit behoorlijk scheelt. Mede om deze reden zien wij dat veel consumenten vandaag de dag hun panelen zelf aanschaffen en deze door een extern bedrijf laten installeren. Dit is een verstandige keuze! Wel wordt dit ten strengste afgeraden om zelf te doen, ook wanneer u een doorgewinterde doe het zelver bent! Dit in verband met de hoogte waarop gewerkt wordt in combinatie met de hoge spanningen van het lichtnet!

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen op deze pagina!

  • Zonnepanelen kopen en laten installeren
  • Laten leggen
  • Offerte

Wanneer zonnepanelen geplaatst gaan worden is het essentieel dat er de nodige voorbereidingen getroffen worden. Hier wordt vaak onvoldoende aandacht aan besteed met als gevolg dat de opbrengsten van de panelen tegenvallen. Hierbij zijn uiteraard meerdere factoren die hier hun rol in spelen. De belangrijkste variabele is hierbij de ligging van het dak! Ligt uw dak op het oosten, westen, noorden of zuiden. De ligging van het dak speelt in de hoeveelheid te behalen rendement een grote rol. Bij het installeren van uw zonnepanelen kijken wij altijd samen met u wat in uw geval de meest gunstige keuze is. Het zuiden geniet hierbij uiteraard voorkeur. Wanneer panelen op het zuiden geplaatst worden zullen deze veruit de meeste energie produceren! Daarnaast nemen we hierin natuurlijk uw wensen mee, vind u panelen aan de voorzijde van het huis bijvoorbeeld niet mooi staan maar licht de voorkant van de woning wel aan de zuidkant? Dan is dit een discutabel onderdeel van de plaatsing van de panelen. Daarnaast zijn niet alle daken even geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij een dak dat enkel op het westen en oosten ligt is het aan te raden om eerst uit te rekenen of het echt rendabel is om zonnecollectoren aan te schaffen. Wanneer er op de zuidkant van de woning onvoldoende plek is voor zonnepanelen kunnen schuren of eventuele bijgebouwen als garages een uitkomst bieden! Is dit niet aan de orde dan zijn er vaak andere alternatieven die interessanter zijn!

Schaduw door externe factoren

Zoals we allemaal weten wordt zonne energie opwekt door zonlicht. Mede hierom is het van essentieel belang dat de panelen zoveel mogelijk zonlicht kunnen absorberen. Hierom moeten we bij de plaatsing van de panelen zo goed mogelijk rekening houden met externe factoren die schaduw op de panelen kunnen werpen. Hierdoor zullen de panelen niet hun volledige potentieel kunnen leveren en dat is natuurlijk zonde! De panelen wekken nog wel zon op in de schaduw, maar dit is wel minimaal! Wanneer we de panelen leggen houden wij dus rekening met de beste ligging in combinatie met eventuele externe factoren die de opbrengst negatief zouden kunnen beïnvloeden. Objecten als hoge bomen, dakkapellen en of gebouwen die schaduw kunnen werpen kunnen er dus voor zorgen dat ook wanneer het dak op het zuiden ligt de opbrengst lager ligt dan verwacht. Wanneer het enkel bomen zijn die schaduwen werpen op de panelen is dit in sommige gevallen nog te voorkomen met het verwijderen van enkele takken. Als er factoren zijn waar men geen invloed heeft dan is het aan te raden om verder te kijken naar eventueel andere bronnen van groene energie!

De juiste hellingsgraad

Een belangrijke factor die vele vaak vergeten is de hellingsgraad waaronder de panelen geplaatst worden. Dit is bijna net zo belangrijk als de ligging van de panelen! De juiste hellingsgraad kan uw rendement tot wel 20 % verhogen! Zonnepanelen die geplaatst onder een hellingshoek van 30° tot 45° graden zullen veruit het meeste zonlicht kunnen opvangen en verwerken! Dit heeft als vervolg dat de panelen uiteindelijk een hogere opbrengst zullen hebben dan de panelen die recht op of volledig plat liggen. Deze hoek wordt in veel gevallen al geboden voor de hoek van het dak waarop de panelen worden geplaatst. Als dit niet volledig het geval is dan is dit te bewerkstelligen door middel van op maat gemaakte frames.

Ook komt het voor dat een dak in theorie te steil is om maximaal rendement te behalen. In sommige gevallen is de hellingshoek van het dak bijvoorbeeld zo steil dat de panelen juist weer iets vlakker moeten liggen. Dit zijn de lastige gevallen. Maar ook hier weten wij natuurlijk raad mee! In overleg is natuurlijk alles mogelijk dus komen wij graag bij u langs om hier advies over uit te brengen. In dat geval is het ook aan te raden om goed na te gaan wat voor opbrengst er te behalen is met de zonnepanelen. Dit is aan te raden om vervolgens te kijken of de panelen de investering waard zijn!

Wij van DES Elektro hebben jarenlange ervaring in het installeren van zonnepanelen. Of u zelf de panelen al in huis heeft of u deze nog moet aanschaffen is geen enkel probleem. Wij nemen graag de mogelijkheden met u door om tot een sterk plan van aanpak te komen! Interesse? Vraag dan hier uw vrijblijvende offerte aan

Contact

Aangesloten bij:

Bericht verzonden!

Bedankt voor uw bericht.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.