Groepenkast vervangen

Groepenkast elektro installeren

Groepenkast vervangen. Moet uw groepenkast vervangen worden? Bent u benieuwd wat daarvan de te verwachte kosten zijn? Bij DES Elektro bent u voor een klus als deze aan het juiste adres! Wij verzorgen graag uw nieuwe groepenkast. Met meer dan 400 geïnstalleerde groepenkasten bij zowel consument als bedrijf zijn wij dan ook expert op dit gebied te noemen. Hierdoor bent u verzekerd van een vakkundige en snelle installatie en dat voor een eerlijke prijs!

Wanneer moet een Groepenkast vervangen worden?

Dat een groepenkast vervangen moet worden kan verschillende redenen hebben. Vaak heeft dit te maken met een ingrijpende verbouwing, hierbij wordt de gehele woning gemoderniseerd. Bij een verbouwing van dit kaliber is het zonde om de elektra niet mee te nemen in het geheel en is dus in veel gevallen een goede reden om de groepenkast te vervangen door een nieuwe exemplaar. Dit is uiteraard niet de enige reden waarom een groepenkast vervangen wordt. Naast een ingrijpende verbouwing komt het ook voor dat de huidige groepenkast dusdanig verouderd is dat deze om veiligheidsredenen vervangen moet worden. Wanneer dit niet gedaan zou worden ontstaan er onbedoeld gevaarlijke situaties. En daar staat niemand op te wachten. Hieronder hebben wij een overzicht voor u gemaakt van verschillende redenen waarom een groepenkast vervangen zou moeten / kunnen worden:

  • De ouderdom van de huidige groepenkast.
   Een van de meest veel voorkomende redenen waarom wij worden ingezet om een groepenkast te vervangen is dat de groepenkast sterk verouderd is. Naast dat het geen overbodige luxe is om in dit geval een groepenkast te vervangen. Waren ook de normen voor een groepenkast vroeger anders dan vandaag de dag. Dit kan betekenen dat uw groepenkast niet veilig genoeg meer is om aan de hedendaagse standaard te voldoen. Sinds 1975 is het bijvoorbeeld verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Mede door deze aanpassing in de vereisten zijn woningbranden die worden veroorzaakt door kortsluiting enorm gedaald. De groepenkast vervangen vanwege ouderdom zorgt er dus voor dat uw woning weer jarenlang veilig is.

 

 • Uw stoppenkast vervangen voor een groepenkast.
  Wat we in veel oude huizen tegenkomen zijn stoppenkasten. Dit omdat hier vroeger erg veel gebruik van gemaakt is door installateurs. Deze stoppenkasten bestaan in veel gevallen voornamelijk uit zekeringen. Deze zekeringen, worden ook vaak stoppen genoemd. In de basis geeft een stoppenkast u voldoende bescherming. Toch is het vervangen van uw stoppenkast voor een nieuwe groepenkast sterk aan te raden! Het vervangen van uw stoppenkast met een nieuwe groepenkast brengt een grote stap in de veiligheid van uw woning met zich mee. Een van de grote verschillen tussen een oude stoppenkast en een groepenkast is dan ook de veiligheid. De moderne groepenkast is vele malen veiliger dan een stoppenkast. Hierdoor is de kans op brand door kortsluiting sterk verminderd. De stoppenkast vervangen door een groepenkast verhoogt naast de veiligheid ook de bereikbaarheid en niet te vergeten het gebruiksgemak!
 • Meer elektrische apparaten in huis.
  Op het moment dat u meer elektrische apparaten aansluit op het lichtnet van uw woning moet u er rekening mee houden dat u extra groepen moet laten plaatsen. Of dit nodig is, is weer afhankelijk aan de stroomvraag die deze nieuwe apparaten met zich meebrengen. Wanneer dit een vereiste is, is de kans groot dat de huidige groepenkast niet in zijn geheel vervangen hoeft te worden. In veel gevallen is het uitbreiden van een bestaande eerder geplaatste groepenkast voldoende. Toch zien we bij veel consumenten en bedrijven dat als de huidige groepenkast wat ouder begint te worden dat er wordt gekozen om een nieuwe groepenkast te laten plaatsen. Een van de  voorbeelden van wanneer u meer groepen dient te laten plaatsen is wanneer u bijvoorbeeld extra stopcontacten of iets dergelijks in uw woning plaatst. Een ander moment om goed op te letten is met het aanschaffen van nieuwe keukenapparatuur hierbij is het vaak aannemelijk dat u extra groepen moet laten installeren in uw groepenkast. Deze nieuwe keukenapparatuur plaatst u vervolgens op de nieuwe groep vanwege het hoge vermogen van de apparatuur.
 • Overgang op zonnepanelen.
  Ook wanneer u zonnepanelen heeft laten plaatsen kan het zijn dat uw huidige groepenkast vervangen of eventueel uitgebreid zal moeten worden. Hierbij is  het erg belangrijk dat de zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten. Zo zorgt u voor het best haalbare rendement uit uw panelen. Ook is dit belangrijk voor uw veiligheid, bij het onjuist aansluiten van zonnepanelen op uw groepenkast kan er kortsluiting ontstaan. Mede daarom dient u een omvormer aan te sluiten op een aparte groep in uw groepenkast. Hierbij is het in veel gevallen mogelijk om dit in de bestaande groepenkast in te bouwen, of om een kleine verdeler te plaatsen naast de huidige groep! Dat scheelt weer!
 • De aanschaf inductie- of keramische kookplaat.
  Een andere reden om uw groepenkast vervangen of uit te breiden is ook nodig wanneer u een nieuw type van de inductiekookplaat of een keramische kookplaat heeft laten plaatsen. Voor een kookplaat met een vermogen onder de 7300 watt heeft u een fornuisgroep nodig. Of uw groepenkast vervangen moet worden bij het plaatsen van een dergelijk installatie hangt af van het aantal Watt dat de installatie vraagt. Boven de 7300 watt heeft u een 3-fase fornuisgroep nodige in een 3-fase groepenkast. Een kookplaat met zoveel vermogen valt onder de term krachtstroom. Om deze reden is een dergelijke aanpassing in uw groepenkast van groot belang.
 • Gebruik van krachtstroom.
  Om door te gaan op het onderwerp krachtstroom. Bij apparatuur met een vermogen van boven de 8000 watt wordt altijd gesproken van krachtstroom. De apparaten die hieronder vallen hebben namelijk een hogere spanning nodig dan de standaard 230 volt. Enkele voorbeelden van apparaten die krachtstroom gebruiken zijn bijvoorbeeld een waterpompen, jacuzzi en een sauna. Omdat bij de initiële inrichting van de groepenkast geen rekening gehouden wordt met het gebruik van krachtstroom is deze groepenkast waarschijnlijk voorzien van een 1-fase aansluiting. Voor het gebruik van krachtstroom dient u deze te vervangen door een 3-fase aansluiting.

Derde illustratie van een groepenkast op de pagina groepenkast vervangen

Een groepenkast vervangen, wat zij de te verwachten kosten?

Wanneer u uw groepenkast wil laten vervangen kost dit natuurlijk geld. De kosten hiervoor zijn onder andere opgebouwd door de kosten voor de nieuwe groepenkast zelf en de kosten voor een vakkundige monteur of installateur die de groepenkast komt vervangen. Hierdoor kunnen de prijzen voor de complete klus nogal uiteen lopen. Door onze brede ervaring binnen de branche en de vele groepenkasten die wij al vervangen hebben, kunnen wij met zekerheid zeggen dat wij u voor een eerlijke prijs een zeer hoge kwaliteit installatie kunnen leveren. Omdat in iedere woning of bedrijfspand de situatie dusdanig verschilt kan hier door ons lastig een precieze prijsindicatie worden gegeven. Onze monteur zal ruwweg tussen de 1 en 3 uur bezig zijn met een groepenkast vervangen van maximaal 12 groepen. Hierbij zijn er wel enkele factoren die invloed hebben op de tijd die onze monteur nodig zal hebben om de groepenkast te vervangen.

 • Wat is het formaat van de groepenkast die nu aan de muur hangt? En verschilt dit formaat met de nieuw te installeren groepenkast. Wanneer dit het geval is kan het zijn dat er een aantal draden en / of leidingen verlegd moeten worden. Daarnaast moeten de draden ingekort of verlengd worden. Hierbij is het goed om te weten dat het inkorten hiervan minder tijd in beslag zal nemen dan het verlengen ervan.
 • Is het zo dat de hoofdzekering eruit moet worden gehaald? Of betreft het een automaat die door de bewoner van de woning uitgezet kan worden?
 • Gaat het om een totale renovatie waarbij alles wordt vervangen, of hoeft er slechts een deel van de bedrading weer worden aangesloten op de oude situatie? Wanneer de voeding erop zit, hoeven alleen nog maar de groepen aangesloten te worden.
 • Is de nieuwe groepenkast groter of breder? Is het nodig om de huidige bedrading aan te passen aan de nieuwe indeling van de groepenkast?
 • Is de ruimte gemakkelijk toegankelijk of zijn er planken of schappen in de groepenkast gemaakt die de toegankelijkheid voor onze monteur belemmeren.

eerste illustratie van een groepenkast op de pagina groepenkast vervangen

Maar welke groepenkast heb ik dan nodig om de huidige te vervangen?

Wanneer u besloten heeft om uw huidige groepenkast te vervangen met een nieuw exemplaar is het zaak dat u gaat bepalen aan welke eisen uw nieuwe groepenkast moet voldoen.

 • U moet bepalen of u een 1-fase of een 3-fase aansluiting heeft.
  Om te kunnen bepalen of u een 1-fase of 3-fase groepenkast heeft, kunt u het beste kijken naar hoeveel kabels onderaan de huidige groepenkast zitten. Bij een 1-fase groepenkast zitten 2 draden. Daarentegen heeft een 3-fase groepenkast er 4. Ook zou u kunnen kijken op de meter in de groepenkast. Hierbij moet u letten op het aantal volt dat hierop wordt weergegeven. In dit geval staat 220/230V voor een 1-fase aansluiting. 380/400V staat dan weer voor een 3-fase aansluiting. 1-fase groepenkasten worden momenteel nog veel in woonhuizen gebruikt. Deze is namelijk het meest gangbaar en veelal geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Een 3-fase groepenkast wordt momenteel voornamelijk in kantoren en fabrieken gebruikt. Toch zien we als trend de afgelopen jaren dat 3-fase aansluitingen ook steeds vaker in de normale woning wordt toegepast. U kiest namelijk voor een 3-fase groepenkast als het verbruik van apparaten samen hoger ligt dan 8000 watt. Met de opkomst van inductie kookplaten zien we dat er al snel een 3-fase aansluiting nodig is.  Een 3-fase aansluiting wordt ook wel krachtstroom genoemd. Wanneer u van plan bent om apparaten met een hoog vermogen te gaan gebruiken, heeft u een zeer waarschijnlijk een 3-fase aansluiting nodig.
 • Bepaal het aantal groepen.
  Oude groepenkasten zijn vaak voorzien van 3 tot 6 groepen. Wanneer een groepenkast dan toch vervangen wordt, wordt er meestal gekozen voor minimaal 10 tot 12 groepen. Dit heeft mede te maken met het toenemende aantal elektrische apparaten dat in huis gebruikt wordt. Bij het bepalen van het aantal groepen telt u allereerst alle lichtpunten en stopcontacten in uw huis. Vervolgens kijkt u naar hoeveel vermogen ieder apparaat vraagt. Per groep kan de maximale belasting worden door het aantal ampère keer 230 (volt) te doen. Het vermogen dat gevraagd wordt door alle aangesloten apparaten mag niet meer zijn dan de maximale belasting. Wanneer een apparaat meer dan 2000 watt vraagt dan wordt door ons veelal geadviseerd om dit apparaat op een losse groep aan te sluiten. Bij het vervangen van uw groepenkast is het dus van belang dat u alle aansluitingen duidelijk in beeld heeft. Dit is ook iets waar wij vanuit DES Elektro over kunnen adviseren. Zo weet u zeker dat u maar één keer uw groepenkast hoeft te vervangen.
 • Bepaal het formaat van de kast.
  De ruimte van een groepenkast dient minimaal een afmeting te hebben van: 240 cm x 75 cm x 31 cm. Dit formaat kunt u vervolgens bepalen aan de hand van de hoeveelheid groepen in de meterkast. Daarnaast is het formaat van de groepenkast ook afhankelijk van de grootte van de meterkast. Wel zo fijn als het ook past!
 • Kiezen van de componenten.
  Wanneer u de bovenstaande punten heeft gecheckt is het zaak dat u nog een aantal kleine details aandacht schenkt die in de groepenkast moeten komen. Aanvullende zaken zoals bijvoorbeeld een hoofdschakelaar of schakelaar voor elektrische kookplaten. Als u uw groepenkast gaat laten vervangen, kunt u gebruik maken van het vakkundige advies van een van onze adviseurs, zij helpen u graag om hierin de beste keuze te kunnen maken!

Tweede illustratie van een groepenkast op de pagina groepenkast vervangen

Verschillende merken Groepenkasten

Eaton, Hager en ABB zijn alle drie grote merken op het gebied van groepenkasten. Dit zijn dan ook de meest gangbare merken om te laten installeren. Alle drie de merken zijn dus goede investeringen. Maar ieder merk heeft natuurlijk zo zijn eigen sterke punten. Deze zullen we hieronder per merk los behandelen. Door de hoge kwaliteit van deze merken en producten is dit dan ook de aanrader van DES Elektro. Wilt u toch een ander merk laten installeren is dit natuurlijk geen probleem. Overleg dit gewoon met de installateur die bij u thuis langskomt!

Hager Groepenkasten

Als eerste is er het Duitse merk: Hager. Hager verkoopt voornamelijk veel groepenkasten van de zogenaamde “Vision lijn”. Enkele te noemen kenmerken van de Vision lijn zijn onder andere: duidelijke groepen – coderingen, gemakkelijke uitbreidingsmogelijkheden, de hoge gebruiksvriendelijkheid, de kasten zijn uiterst betrouwbaar en zijn niet te vergeten van een zeer luxe uitstraling! Hager is een merk dat door veel elektriciens wordt aangeraden. Wat Hager zo aantrekkelijk maakt is het grote installatie gemak. Hierdoor kunnen onze installateurs sneller werken. Dit scheelt vervolgens ook weer in de kosten die het voor u met zich meebrengt. Verder is de Hager groepenkast zeer stabiel, hij hangt dus stevig aan de wand. Ook worden er zo min mogelijk grondstoffen verspild bij de productie. De Hager groepenkast is multifunctioneel door de verschillende invoermogelijkheden.

EATON HOLEC GROEPENKASTEN

Ook Eaton Holec is een producent die groepenkasten levert. Eaton Holec is hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden gevestigd in Nederland. In de vestiging in Hengelo zijn twee varianten van de groepenkasten te verkrijgen. Systeem 55 en de Medusa. De Systeem 55 groepenkasten worden voornamelijk veel gebruikt in woningen. De Medusa groepenkasten zijn een stuk groter en geschikt voor bijvoorbeeld Villa’s, grote woningen of kleine bedrijfspanden. Een van de grote voordelen van Eaton groepenkasten is dat ze energie efficiënt zijn. Eaton levert over de hele wereld elektrische producten en systemen die energiezuinig en bovenal veilig zijn. Omdat Eaton Holec gevestigd is in Nederland kunnen de kasten snel geleverd worden en kunt u erg goed terecht bij de klantenservice van deze producent . De Eaton groepenkasten genieten van een zeer goede prijs / kwaliteitsverhouding. De Eaton groepenkasten zijn zeer goed geschikt wanneer u niet al te veel eisen heeft aan uw nieuwe installatie.

ABB Groepenkasten

Een andere zeer bekende producent van groepenkasten is ABB. ABB is een Zweeds-Zwitsers merk dat haar producten in meer dan 100 landen verkoopt. Dit geef direct een goed beeld van de omvang van het succes van deze groepenkast leverancier. Een ander leuk detail is dat de groepenkasten van ABB in Nederland geproduceerd worden. Groepenkasten gemaakt door ABB staan garant voor een zeer hoge kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel. ABB groepenkasten zijn overigens standaard voorzien van een Busboard systeem. Door dit systeem is het vrij eenvoudig om de groepenkast verder uit te breiden. Dit komt doordat er eenvoudig automaten in en wanneer nodig weer uit geklikt kunnen worden. Die automaten staan vervolgens direct onder spanning. Dit is een modulair systeem dat uniek in zijn soort is! Omdat groepenkasten van ABB een stuk slanker zijn als de groepenkast van Hager of Eaton, zijn de ABB groepenkasten beter geschikt voor in een groepenkast met weinig ruimte.

Hoe vervang ik de Groepenkast?

Moet de groepenkast in uw woning vervangen worden? Wanneer deze situatie zich voordoet is het het beste om dit over te laten aan een monteur. Deze specialisten weten alles van deze ingewikkelde en vooral wanneer het verkeerd wordt uitgevoerd gevaarlijke klus! Daarom adviseren wij dit ten aller tijden over te laten aan een monteur die hier verstand van heeft. Mede hierdoor bent u ook direct verzekerd van de juiste elektra voorziening in uw woning. Als uw groepenkast is vervangen door een erkend monteur dan is dit in alle gevallen. Wanneer u zelf aan de slag gaat en er later als gevolg hiervan kortsluiting plaatsvindt met brand als gevolg kan het zelfs zo zijn dat de verzekering niets uitkeert.

De laagste kosten bij DES Elektro

Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u met trots een zeer lage prijs garanderen. Voor zowel de installatie als voor de producten zelf. Door onze ruime ervaring hebben wij verspreid over de markt binnen onze branche zeer waardevolle contacten opgedaan. Hierdoor kunt u bij ons de kasten inkopen voor een zeer interessante prijs.

Contact

Aangesloten bij:

Bericht verzonden!

Bedankt voor uw bericht.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.